Crnoluški “PESNIK” i autor Damjan Kovač

Već oko dva i pol stoljeća u Crnom Lugu, veljače ili ožujka, na dan Pusta, čuju se zvona, cijelo selo  i njegovi zaseoci, Malo Selo, Velika Voda, Bijela Vodica i Leska, tog se dana raduju Pesnikima!

Pesniki su drevni crnoluški zvončari, jedini zvončari Gorskog kotara i vjerojatno najstariji zvončari cijelog riječkog područja, koji su od nedavno i zaštićeno, nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske!

U naravi, Crnoluški Pesniki su neoženjeni mladići, u autentičnim, šarenim odijelima, što šarenijim to bolje, sa stožastim kapama na glavama, zakrabuljeni animalnim maskama, sa štapovima u rukama i zvonima na leđima, koji svojim bestijalnim plesom i krikanjem, obilazeći seoska domaćinstva, tjeraju zimu i sve zlo!

Domaćini Pesnikima za posjeta njihovu domu daruju ponešto novca, to u moderna vremena, prije su špek i jaja, te se razdragano provesele s njima, u autentičnom pjesničkom plesu.

U običaj Pesnika spada i razdragana i razuzdana zabava u seoskom domu kulture, na kojoj se veseli sve staro i mlado, te šicanje – bacanje muških posjetitelja u zrak za ‘dupljak i vodu’, mazanje djece ali i odraslih snijegom ili polijevanje vodom za zdravlje…

Pesniki su svim svojim odlikama čuvari i promicatelji ljepota, dragosti, ljubavi i radosti Crnog Luga kroz stoljeća, treba težiti i činiti sve dobro da njihova zvona nikad ne usahnu!

Tekst: Željko Raukar

Fotografija: Marinko Krmpotić (preuzeto iz Goranskog NL, 7.lipnja 2021.godine)

 

Crnoluški “Pesniki” (Foto: Vilim Brnelić)

 

Show Buttons
Hide Buttons